Velika Moč za Velike Prihranke!   - Promocijske cene razsmernikov SUNGROW SG15.0RTSG33CX, SG50CX-P2, SG125CX - Velika Moč za Velike Prihranke! 

NAROČILA IN INFORMACIJE
+386 40 687 533
b2b@energetik.si
Free shipping on all US order or order above $200
Solarna energija

STALIŠČE MOPE GLEDE SPREMEMBE SOGLASJA ZA PRIKLJUČITEV PRI NAPRAVAH ZA SAMOOSKRBO PO PRINCIPU NETO-MERJENJA

Datum objave: 04. marec 2024
Lastniki naprav za samooskrbo, ki bi želeli zaradi napovedi uveljavitve novega načina obračunavanja prejema/oddaje električne energije (časovni bloki, obremenjevanje omrežja) še povečati svojo neodvisnost od javnega elektrodistribucijskega sistema, lahko brez sprememb pri načinu obračunavanja (neto-merjenje v koledarskem letu) odločili za nadgradnjo svojega sistema s hranilnikom električne energije.
 



Skladno z veljavno zakonodajo s 1. 1. 2024 ni več mogoče oddati vloge za pridobitev soglasja za priključitev naprave za samooskrbo po t.i. neto-merjenju. Zato se je pri odjemalcih z obstoječimi soglasji za tovrstne samooskrbne naprave pojavila skrb, da bodo zaradi različnih morebitnih sprememb na merilnem mestu (npr. dodatna vgradnja hranilnika električne energije ali e-polnilnice) izpadli iz sistema neto-merjenja.
Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE) je s tem v zvezi konec leta 2023 podalo naslednje stališče:
če se sprememba na merilnem mestu, ki posledično zahteva novo soglasje za priključitev, NE NANAŠA NA NAPRAVO ZA SAMOOSKRBO, se na tem merilnem mestu PRAVICA DO NETO-MERJENJA OHRANI.
Nadalje so navedeni primeri, ko sprememba soglasja za priključitev ne bo vplivala na dodeljeno pravico do neto-merjenja:
  • povečanje priključne moči odjema (npr. zaradi montaže nove toplotne črpalke),
  • sprememba enofaznega v trifazni priključek,
  • vgradnja novega hranilnika električne energije (HEE),
  • sprememba priključne sheme (npr. iz individualne samooskrbe PS.3a v skupnostnosamooskrbo PS.3b in obratno),
  • popravki SZP zaradi različnih napak pri podatkih (na vlogi za SZP ali na izdanem SZP), ki niso vezani na tehnične značilnosti naprave za samooskrbo (npr. tipkarske napake,popravki parcelnih številk, katastrske občine…).
Zato se bodo lastniki naprav za samooskrbo, ki bi želeli zaradi napovedi uveljavitve novega načina obračunavanja prejema/oddaje električne energije (časovni bloki, obremenjevanje omrežja) še povečati svojo neodvisnost od javnega elektrodistribucijskega sistema, lahko brez sprememb pri načinu obračunavanja (neto-merjenje v koledarskem letu) odločili za nadgradnjo svojega sistema s hranilnikom električne energije.

Bo pa lastnik naprave za samooskrbo po principu neto-merjenja izpadel iz tega sistema, če bo želel povečati moč naprave za samooskrbo. V tem primeru bo izdano novo soglasje za priklop, na podlagi katerega letni obračun in neto-merjenje ne bo več mogoče.
 
Copyright © 2023 ENERGETIK Energija d.o.o.
Izdelava: MMStudio
zapri Na spletnih straneh Energetik.si uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja
spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli
nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah.