21 Jan 2022

Tehnološki razvoj fotovoltaičnih modulov

Fotovoltaični moduli so tako kot tehnološki izdelki, povezani z elektroniko, nenehno predmet naprednih raziskav in postopnih izboljšav, včasih celo z radikalnimi koraki.

Dominanca mono-kristalnih celic

Monokristalne celice, ki so si do leta 2018 trg delile enako kot polikristalne, so danes na trgu z okoli 130 GW hitro pridobile prednost z 88-odstotnim deležem.

 

Velikost celic

Celice fotovoltaičnih modulov, ki jih uporabljajo proizvajalci, so zdaj opustili klasično velikost 156 mm v korist večjih celic: rezultat je večja moč fotovoltaičnega modula (tudi 600-700 W) in večja učinkovitost.

V fazi načrtovanja je treba upoštevati največji tok, ki ga mora pretvornik dopustiti na vhodu, vsekakor večji kot pri tradicionalnem modulu.

“Prekrivajoče se” celice

Nekatera vodilna podjetja v proizvodnji fotovoltaičnih modulov so razvila izdelke s posebno tehnologijo za serijsko povezovanje celic (imenovana tehnologija polaganja ploščic ali tlakovanja).

V praksi se trakovi celic za majhen del naložijo drug na drugega in zvarijo s posebnimi postopki, s čimer dobimo serijo celic. Pomembne lastnosti so:

  • manjša dovzetnost za delno senčenje fotovoltaičnih panelov;
  • večja uporaba površine modula;
  • večja odpornost celice.

Prehod na n-tip modulov

Najbolj razširjena tehnologija med monokristalnimi celicami je PERC p-tipa, s približno 75-odstotnim deležem; tudi n-tip, vedno monokristalni, beleži pomembno rast, s približno 14-odstotnim deležem v stalni rasti.

Številni strokovnjaki po navedbah proizvajalcev ocenjujejo, da bo med letoma 2024 in 2027 prišlo do prehoda na tehnologijo n-tipa, da bi dodatno povečali učinkovitost in moč fotovoltaičnih modulov.