07 Nov 2022

Surovine na trgu obnovljivih virov energije

Ves svet se v teh tednih spopada z rastjo cen energije ter nabavo surovin in mineralov.

V Evropi je zemeljski plin glavni vir za proizvodnjo električne energije in ogrevanja. V zvezi s tem postaja prispevek energije, proizvedene iz obnovljivih virov, sončne, vetrne in hidroelektrarne, vse pomembnejši za znižanje fiksnih in variabilnih stroškov ogljikovodikov.

Lastna poraba in lastna proizvodnja energije sta vsekakor plus za prebrod trenutne krize in nižje stroške energije tako za potrebe zasebnikov kot podjetij.

Razpoložljivost surovin za obnovljive vire energije

Sektor obnovljivih virov energije je prizadel tudi pomanjkanje zalog najpogosteje uporabljenih kovin v izdelkih, kot sta aluminij, ki se uporablja predvsem v proizvodnji fotonapetostnih panelov in montažnih konstrukcij, ter nikelj, ki je skupaj z litijem uporabna kovina za proizvodnjo baterij za električna vozila. Poleg tega lahko najdemo baker, ki se pogosto uporablja v električni in elektronski industriji, premog in mangan, ki se uporabljata v proizvodnji jekla.

Zaloge kovin so nizke in prekinitev dobave iz Rusije, ki je ena glavnih proizvajalk, potisne svetovne zaloge na kritične ravni.

Težave tudi v prometnem sektorju

Ne gre podcenjevati visokih stroškov goriva, ki poleg upočasnjevanja transporta materiala vodijo tudi do višjih stroškov storitev za stranke.

Načrtovanje naročil in dobava materiala

V zapletenem globalnem pregledu je pomembno, da se zanesemo na zanesljivega dobavitelja z dokazanimi ekonomskimi, finančnimi in stabilnostnimi sredstvi. 

Zahvaljujoč partnerstvu s Tadiran Group VP Solar danes postaja eden od glavnih B2B distributerjev za sektor obnovljivih virov.

Konkurenčnost in dostopnost izdelkov

Zahvaljujoč strateškim partnerstvom z globalnimi proizvajalci lahko stranke VP Solar računajo na povečano konkurenčnost, razpoložljivost izdelkov in integrirane mednarodne logistične storitve, da bi se soočile s trenutno krizo. 

V tej zgodovinski fazi je zelo pomembno načrtovati naročila in dobavo materiala, da se lahko spopademo z naraščajočim povpraševanjem; vabimo strokovnjake v tem sektorju, da stopijo v stik s svojo komercialno kontaktno osebo za načrtovanje dolgoročne dobave materiala.