20 Apr 2018

Statistika trga električnih avtomobilov

Evropska komisija je ustanovila observatorij za električno mobilnost EAFO (European Observatory for Alternative Fuels), ki zbira zanimive podatke o rasti trga, razvoju sistemov polnjenja, električnih in hibridnih avtomobilih. 

 

Pomembno povečanje trenda

Prvi podatki, na katere naletimo, so trend rasti odstotka električnih vozil (BEV) in hibridnih električnih vozil  (PHEV) na trgu.

*BEV: battery electric vehicle

*PHEV: Plug-in Hybrid Electric Vehicle

Vzemimo za primer Italijo, kjer je bilo v letu 2017 registriranih kar 4800 električnih avtomobilov. V primerjavi s prejšnjim letom je to porast za 25 %. Kljub temu pa je ta številka še vedno izredno nizka v primerjavi z državami severne Evrope, še posebej s tistimi, ki razpisujejo tudi državno podporo.

 

Na Norveškem je število električnih avtomobilov skoraj preseglo število avtomobilov na notranje izgorevanje

 

Trandi rasti in dominantna vloga Kitajske

Svetovni trendi so jasni in znano je, da je Kitajska vodilna v številu prodanih vozil na električni pogon in hibridnih električnih vozil. V letu 2017 je bilo prodanih kar 600.000 enot (50% več v primerjavi s prejšnjim letom), kar je več kot Evropa z 215.ooo vozili in Združenimi državami s približno 150.000 vozili skupaj.

Na naslednji sliki, katere avtor je Global EV Outlook 2017 Mednarodne agencije za energijo, je trend rasti zelo lepo prikazan. Z velikim deležem prodaje avtomobilov PHEV ima Kitajska prevladujočo vlogo, podobno tudi Francija in Japonska. BEV vozila pa po drugi strani prevladujejo v državah kot so Nizozemska, Švedska in Velika Britanija.

Prodaja električnih avtomobilov v Evropi of leta 2010 do 2016

 

Letna prodaja električnih avtomobilov po svetu 

Ocene številnih analiz so, da bo prodaja BEV in PHEV avtomobilov v naslednjih 20 letih narasla kar za 50 %.

 

Električni avtomobili, prodani v Evropi 

Število električnih avtomobilov, prodanih v Evropi leta 2017, je znašalo približno 1,5% celotnega števila registracij.

 

Bistvena je infrastruktura polnilnic

Predpogoj za tako sunkovito rast BEV in PHEV avtomobilov pa so seveda tako domače kot tudi javne polnilne postaje za električne avtomobile. Le-te so bistvene za širjenje in uporabo električnih vozil. Da bi lahko zagotovili dostopnost polnilnih postaj, pa je nujno omogočiti tudi diverzifikacijo mešanice transportnih goriv, ter nato tudi prehod na zeleno energijo.

Na Norveškem, ki velja za enega najbolj razvitih trgov v Evropi glede uporabe polnilnih postaj, je zato zanimiv pregled nad preferencami, ki jih imajo glede polnilnic:

 

Tudi podjetje Energetik energija je aktivno na področju električnih polnilnic – Mennekes polilnih postaj. V tem trenutku smo edini v Sloveniji, ki jih imamo in tudi njihov uradni distributer. Za več informacij ali naročilo Mennekes polnilne postaje, nam pišite na info@energetik.si.