21 Dec 2018

Samooskrba in energetiska avtarhija

Pri sprejemanju odločitve o morebitni izgradnji fotovoltaičnega sistema za samooskrbo, sta pomembna dva dejavnika, ki vplivata na dobičkonosnost sistema: 

  • stopnja samooskrbe
  • stopnja avtarhije (neodvisnost v.s. morebitna prisotnost drugih virov energije)

 

Samooskrba 

Samooskrba je razmerje med uporabljeno energijo, proizvedeno s pomočjo fotovoltaičnega sistema in celotno energijo, proizvedeno s pomočjo fotovoltaičnega sistema. Samooskrba se ponavadi ocenjuje v odstotnih vrenostih (%).

 

Avtarhija 

Avtarhija je razmerje med uporabljeno energijo, proizvedeno s fotovoltaičnim sistemom in celotno energijo, potrebno za uporabnike. Če povzamemo; prvi parameter govori o tem, v kolikšni meri je fotonapetostna naprava izkoriščena; drugi parameter pa kaže, kolikšna je njena neodvisnost.

 

Kaj pomenijo visoke vrednosti avtarhije? 

Visoke vrednosti avtarhije pomenijo, da ima uporabnik možnost, da v prihodnjih letih zmanjša negativni učinek zvišanja cen električne energije in pridobi lastno energijo neposredno iz narave.

 

Električni prosumer 

Energetsko samozadostnost se doseže na naraven način. Namreč vsakič, ko je uporabnik vklopljen in sije sonce, se energija, ki jo proizvaja fotovoltaični sistem, neposredno uporabi. Zato je upravljanje porabe energije izredno pomembno, hranilniki energije pa do nam pri tem lahko v veliko pomoč.

 

Energetik energija je distributer komponent obnovljivih virov energije. Za povpraševanje ali naročilo produktov nam pišite na info@energetik.si ali nas pokličite na 040687533.

 

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.