16 Okt 2020

Prednosti shranjevanja električne energije

Sončna elektrarna in shranjevanje el. energije je odlična kombinacija za zagotovitev, da lahko dobava energije iz sončnega vira v celoti zadovolji naše potrebe.

Shranjevanje je mogoče uporabljati tako na porazdeljen kot lokaliziran način; to pomeni, da ga lahko uporabljajo tako posamezni uporabniki ali pa distribucijsko omrežje.

Skladiščenje predstavlja pomembno in prilagodljivo orodje

Z vidika energetskih sistemov, skladiščenje predstavlja pomembno in prilagodljivo orodje iz naslednjih razlogov:

  • zelo hitro, natančno absorbira in oddaja moč;
  • zmanjšuje kratkotrajno spremenljivost (vrhove);
  • naredi sončno energijo popolnoma uporabno;
  • vam omogoča, da shranjujete energijo, ko so cene nizke, in jo prodajate v največjih časih;
  • prepreči drage nadgradnje distribucijskih omrežij.

Skladiščni sistemi omogočajo znatno zmanjšanje vrhov in stabilizirajo omrežje

Skladiščenje lahko zagotavlja tudi dodatne storitve v elektroenergetskem omrežju (ki je trenutno zasnovano le za upravljanje povpraševanja po energiji).

Pravzaprav mora danes podpirati tudi porazdeljeno proizvodnjo in največjo vhodno moč v omrežje. Sistemi za shranjevanje omogočajo znatno zmanjšanje vrhov in stabilizacijo omrežja (frekvenčna stabilizacija).

Tehnologija baterij

Nova meja raziskovanja skladiščenja se osredotoča na ”solidstate” tehnologijo, ki vključuje uporabo elektrolita, sestavljenega iz polimerov, stekla ali keramike.

To je zato, ker tekoče elektrolitne litijeve ionske baterije dosegajo mejo svoje razvojne zmogljivosti, hkrati pa ne zagotavljajo optimalnih rezultatov glede na potrebe.