16 Nov 2021

Pomanjkanje in dvig cen

Leto 2021 so v svetovnem merilu in v številnih sektorjih gospodarstva zaznamovali težave pri dobavi surovin, polizdelkov in končnih izdelkov ter občutno zvišanje cen.

Vpliv je naraščal in ni prizanesel  fotovoltaičnemu sektorju.

Cene silicija, aluminija, bakra, litija, pa tudi elektronskih komponent in drugih polizdelkov so močno zrasle in so že vplivale na cene modulov, razsmernikov, baterij, montažnih in žičnih sistemov.

Svetovno pomanjkanje v mnogih sektorjih

Poleg tega je ponovni gospodarski zagon na številnih območjih sveta po pandemični krizi leta 2020 poudaril pomanjkanje v številnih sektorjih, z naraščajočimi težavami pri uravnoteženem hranjenju povpraševanja, ki se je pogosto hitro razvijalo v smeri novih tehnologij in izdelkov.

Primer je avtomobilski sektor, kjer so tržni deleži električnih in hibridnih vozil zajeli prodajo tradicionalnih motornih vozil (dizel, bencin), kar je korenito spremenilo potrebe po tehnologijah in komponentah za proizvodnjo novih vozil, kar je še dodatno poudarilo sektor. elektronika in litijeve baterije.

Težave pri dobavi in ​​rast cen

Težave pri oskrbi in zvišanje cen so še poudarile kriza v dobavni verigi, velika rast stroškov energije in splošni inflacijski pritiski.


 

Povprečni dostavni roki in stroški transporta kontejnerjev

Povprečni dobavni roki tako medcelinskih z ladjo kot tudi v Evropi po cesti še naprej rastejo in postajajo vedno dražji, na primer zvišanje cen kontejnerjev.

 

Povečuje se negotovost glede časov in razpoložljivosti naročil dobaviteljem, pri čemer ni mogoče vnaprej vedeti dobavnih cen, saj jih je mogoče določiti šele ob dobavi.

Povprečna vrednost rasti kontejnerskega tovora
Proizvajalci, ki so v preteklih letih lahko zelo zanesljivo zagotavljali dobavo v 3-6 mesecih od načrtovanja/naročila, danes 12-15 mesecev po naročilu še ne morejo navesti, ali, kdaj in do katerih pogojev bodo izpolnjeni izvajali dobave, pogosto zakoreninjene v utemeljitvi “višje sile”.

Kratkoročni obeti
Zdi se, da kratkoročni obeti ne predstavljajo boljših scenarijev, sedanje stanje pa bo verjetno vztrajalo vsaj še več mesecev in na nek način dejansko predstavljalo elemente nadaljnjega poslabšanja.

 Zlasti pri povišanju cen je bil doslej del povišanj absorbiran v različnih korakih dobavne verige s pristopom čakanja in gledanja s pričakovanjem možnega hitrega obrata inflacijskega izbruha , ki pa vztraja.

Zato bo postalo neizogibno beleženje novih znatnih splošnih povečanj, ki so jih deloma že napovedali in uporabili proizvajalci.

Tudi kratkoročne napovedi so še vedno kritične glede razpoložljivosti.