11 Maj 2018

PERC tehnologija – inovativni moduli

Dandanes že skoraj vsakdo ve, kaj je to fotonapetostni modul ter kakšne so razlike med monokristalnimi in polikristalnimi moduli. Ni pa vsakdo seznanjen s karakteristikami, ki določajo učinkovitost modula, vzdržljivost in zanesljivost. 

Glavni proizvajalci modulov na trgu so uvedli PERC tehnologijo; to so posebni postopki, s pomočjo katerih se lahko prepreči ali vsaj zmanjša učinek degradacije in se izboljša samo strukturo modula. Zahvaljujoč PERC tehnologiji moduli dandanes lahko prejmejo tudi certifikat o odpornosti pred požarom.

PERC tehnologija

Oznaka PERC (Passivate Emitter and Real Cell) pri modulu pomeni, da gre za monokristalne silikonske celice, na zadnji strain katerih se nahaja pasivacijska plast. Ker se tako možnost rekombinacije fotonov poveča, se poveča tudi notranja refleksija stičišča.

Večja učinkovitost 

PERC tehnologija je inovativna tehnologija, ki s povečano absorbcijo sončnega spektra izboljša učinkovitost celice za približno 1% v primerjavi s standardno monokristalno celico. Kljub temu pa proizvajalci modulov takšnega povečanja ne morejo ustvariti čez noč, laboratorijski pogoji so namreč precej drugačni od pogojev v naravi. Proizvajalci si močno prizadevajo, da bi dosegli čim boljši približek laboratorijskim rezultatom.

Najboljše raziskave učinkovitosti celic 

Za to vrhunsko tehnologijo ter kakovost in učinkovitost proizvajalcev PV modulov je izredno veliko zanimanja. Spodnja slika prikazuje rast učinkovitosti celic tekom zadnjih nekaj let (vir: NREL – Nacionalni laboratorij Ministrstva za energijo Združenih držav Amerike).

Tudi vaš distributer Energetik ima v svoji ponudbi celice s PERC tehnologijo in vam lahko ponudimo najboljšo kvaliteto. Obrnite se na nas in svetovali vam bomo, če so to celice, ki jih potrebujete. Za več informacij ali individualno ponudbo nas kontaktirajte na: info@energetik.si ali nas pokličite na 040 687 533.