13 Apr 2018

Otočni sistemi

Otočni (off-grid) sistemi so sistemi, ki niso priključeni na električno omrežje: to pomeni, da se vsa energija, ki se proizvede, tuki uporabi na istem mestu.

 

Velikost je pomembna

Otočni sistemi se med seboj razlikujejo predvsem po moči. Ključne komponente otočnih sistemov pa so: fotonapetostni moduli, baterije, razsmerniki in regulatorji polnjenja.

 

Vedno več zanimanja in večja konkurenčnost

Zaradi nenehnega zmanjševanja stroškov sestavnih delov in razvoja litijske tehnologije so otočni sistemi vedno bolj zanimivi za končne uporabnike. Poleg tega pa so tudi konkurenčni, še posebej v primerjavi s sistemi,   uporabo fosilnih goriv.

Konfiguracija in načrtovanje izven omrežnega sistema zahtevata natančno analizo vhodnih spremenljivk v sistemu (povprečna moč obsevanja, usmerjenost, naklon, senčenje) in izhodnih spremenljivk (umik obremenitev, čas uporabe in avtonomnost uporabe).

Pri otočnih sistemih, ki so brez rezervnega sistema iz drugih virov, je potrebno še posebej paziti, da uporabnik ne bi ostal brez elektrike. Zato je tako zelo pomembno sodelovati s tehnikom svetovalcem, ki vam bo priporočil pravo velikost sistema.

 

Primer otočnega sistema

Primer delujočega sistema, ki ni priključen na omrežje, teveč se nahaja v izolirani kabini in se uporablja v poletnem času. Uporabniki, priključeni na sistem: TV, hladilnik, 3 led svetila. Celotna moč znaša 300 W.

Pričakovana tedenska poraba energije znaša približno 3500 Wh. Upoštevajoč sistemske izgube ocenjujemo, da potrebujemo baterijo kapacitete 4000 Wh, kar zagotavlja 4 enote po 15 Ah. V času, ko uporabniki ne bodo aktivni, bo sistem energijo shranjeval v baterijo.

Za proizvodnjo takšne količine energije bomo uporabili module s skupno močjo 2100 W, regulatorjem z napetostjo 10 A in razsmernikom z močjo 600 W.

 

Za več informacij ali ponudbo nas kontaktirajte na: info@energetik.si ali nas pokličite na 040 687 533.