26 Apr 2018

Optimizacija na ravni fotonapetostnega modula

V zadnjih letih se v fotovoltaični sferi pojavljajo optimizacijske tehnologije, ki delujejo ‘na ravni modula’. Le-te se lahko uporabi tako na že obstoječih elektrarnah z namenom izboljšanja  njihovih karakteristik (npr. v primeru delnega senčenja) ali v na novo postavljenih elektrarnah za povečanje proizvodnje električne energije. 

S funkcijo MMPT do dodatne energije

Pomembna naloga elektronskega dela, povezanega z moduli v fotovoltaični napravi, je, da s pomočjo funkcije MPPT (Maximum Power Point Traker) optimizira proizvodnjo energije.To funkcijo običajno opravlja razsmernik preko enega ali več neodvisnih kanalov.

MPPT funkcije pretvornika

Pri veliki večini že obstoječih naprav razsmernik opravlja MPPT funkcijo. Kadar so moduli nameščeni enakomerno, izpostavljeni enakim nagibom in z enako usmerjenostjo brez senčenja je ta rešitev prava.

Kaj pa storiti v primeru senčenja? 

Kadar pa fotovoltaični moduli nimajo enake moči, ko so nameščeni v različnih pozicijah ali izpostavljeni senčenju, pa je bolj primerna optimizacija na ravni modula – funkcijo MPPT prevzame optimizator, ki optimizira proizvodnjo posamenega modula.

Dve vrsti optimizacije na ravni modula

  1. Namestitev optimizatorjev na posamezni modul. Omogoča možnost nadzora nad vsakim posameznim modulom in poveča prožnost naprave tudi v prihodnje – na primer, ko želimo napravo povečati in dodati modul z drugačnimi karakteristikami.
  2. Namestitev optimizatorjev na module, ki so osenčeni. Ta rešitev je bolj primerna za že obstoječe naprave, kjer optimizatorji niso bili prvotno nameščeni. Na ta način lahko izboljšamo delovanje tistih modulov, ki so osenčeni zaradi dimnikov, dreves, obkrožujočih stavb ali drugih okoljskih dejavnikov, ki niso bili predvideni pri načrtovanju sončne elektrarne.

MPPT: Maximum Power Point Traker

MPPT je funkcionalnost naprave, ki spremlja parametre napetosti in moči fotonapetostnega modula ali serije modulov, da bi dobili maksimalni izkupiček energije v vsakem trenutku.

Za več informacij ali individualno ponudbo nas kontaktirajte na: info@energetik.si ali nas pokličite na 040 687 533.