08 Dec 2021

Optimizacija moči solarnih panelov

V zadnjih letih so se v fotovoltaičnem sektorju uveljavile nekatere optimizacijske tehnologije »na ravni modulov«. Ti se lahko uporabljajo tako v obstoječih elektrarnah, z namenom izboljšanja lastnosti elektrarn, npr. v primeru delnih senc in v novih sistemih za dodatne funkcije, kot je spremljanje ali možnost povečanja zmogljivosti.

Kar najbolje izkoristite energijo, ki jo zajame MPPT

Pomembna naloga elektronskega dela, ki je povezan z moduli v fotovoltaični napravi, je, da kar najbolje izkoristi zajeto energijo s funkcijo, imenovano MPPT (Maximum Power Point Traker). To funkcijo običajno izvaja razsmernik, ki ima lahko enega ali več neodvisnih kanalov, ki lahko sledijo temu cilju.

 

Funkcije MPPT, ki jih izvaja razsmernik

V veliki večini obstoječih fotonapetostnih inštalacij pretvornik opravlja funkcijo MPPT, kar je koristno, saj so fotovoltaični moduli čim bolj enotni, izpostavljeni z enakim naklonom in usmerjenostjo ter brez senčenja.

Kaj storiti v primeru senčenja

V primeru senčenja ali kadar fotonapetostni moduli niso vedno enaki ali so nameščeni v različnih načinih, je priročno oceniti optimizacijske sisteme na »ravni modula«, ki izvajajo funkcijo MPPT za vsak fotovoltaični modul.

Dve vrsti optimizacije sončnih panelov

Namestite optimizacijske naprave ali t.i. optimizatorje v vsak fotovoltaični modul elektrarne.
Omogočajo spremljanje delovanja vsakega posameznega fotonapetostnega modula in naredi elektrarno bolj prilagodljivo tudi za prihodnje spremembe, kot je na primer zamenjava fotonapetostnega modula z modulom z različnimi lastnostmi.

Optimizatorje namestite samo na module, ki so zasenčeni ali predstavljajo nenormalne lastnosti v primerjavi z drugimi.
Optimizacija, ki vpliva le na nekatere fotovoltaične module, je praviloma zaželena pri posegih za izboljšanje zmogljivosti v obstoječih napravah, ki verjetno niso bile ustrezno zasnovane, na primer niso bile upoštevane sence dimnikov, dreves in okoliških objektov.

MPPT: sledilnik maksimalne moči

MPPT je funkcija naprave, ki  sledi napetostim in močnim parametrom fotovoltaičnega modula ali serije modulov, niza, da bi za trenutek dosegli največji uporabni moment moči.