31 Jan 2022

Optimizacija fotovoltaičnih modulov

V zadnjih letih so se v fotonapetostnem sektorju uveljavile nekatere tehnologije za optimizacijo “na ravni modulov”.

Te se lahko uporabljajo tako v obstoječih elektrarnah, da bi izboljšali značilnosti elektrarn, npr. v primeru delnih senc in v novih obratih za dodatne funkcije kot spremljanje ali možnost povečanja zmogljivosti.

Izkoristite največ energije, ki jo ujame funkcija MPPT

Pomembna naloga elektronskega dela, povezanega z moduli v fotovoltaični napravi, je, da kar najbolje izkoristijo zajeto energijo s pomočjo funkcije, imenovane MPPT (Maximum Power Point Traker). To funkcijo običajno izvaja razsmernik, ki ima lahko enega ali več neodvisnih kanalov, ki lahko sledijo temu cilju.

MPPT funkcije, ki jih izvaja razsmernik

V veliki večini obstoječih fotonapetostnih napeljav razsmernik opravlja funkcijo MPPT, kar je koristno, saj so fotovoltaični moduli čim bolj enakomerno izpostavljeni z enakim naklonom in orientacijo ter brez senčenja.

Kaj storiti v primeru senčenja

V primeru senčenja ali kadar fotonapetostni moduli niso vedno enaki ali so nameščeni v različnih načinih, je priročno oceniti optimizacijske sisteme na “nivoju modulov”, ki izvajajo funkcijo MPPT za vsak fotovoltaični modul.

Dve vrsti optimizacije modula

-V vsak fotovoltaični modul namestite optimizacijsko napravo.

Omogoča spremljanje delovanja vsakega posameznega fotonapetostnega modula in napravo naredi prožnejšo tudi za prihodnje različice, kot je na primer zamenjava fotonapetostnega modula z različnimi značilnostmi.

 -Namestite optimizatorje, povezane samo z moduli, ki so senčeni ali predstavljajo nenormalne lastnosti v primerjavi z drugimi.

Optimizacija, ki vpliva samo na nekatere fotonapetostne module, je na splošno prednostna pri posegih za izboljšanje zmogljivosti v obstoječih elektrarnah, ki najbrž niso bile pravilno načrtovane, na primer to so bile dimniške sence, drevesa in okoliške stavbe.

MPPT: Traker največje moči

MPPT je funkcionalnost naprave, ki skozi čas sledi napetostnim in napajalnim parametrom fotonapetostnega modula ali niza modulov, tako da dobi največjo koristno moč.