24 Sep 2020

Nova tehnologija za PV module: Polovične celice

Od leta 2017 nova tehnologija, ki postaja vse pomembnejša na trgu, so tako imenovane “na pol razrezane celice”, ki jih pogosto kombiniramo s tehnologijo PERC.

Na ta način je možno preklopiti s trenutnih standardnih modulov s 60 ali 72 6-palčnimi celicami na 120 ali 144 pol-celic.

Prehod na to novo tehnologijo omogoča povečanje moči posameznega modula in produktivnost, zahvaljujoč naslednjim dejavnikom.

A) Večja toleranca na senčenje

V tradicionalnih modulih so celice zaporedno povezane v matriki 6 x 10, učinek možne sence pa ublažijo 3 obvodne diode.

V primeru, da celica ne seva tako kot druge, se ena od treh diod aktivira in proizvodnja modula je zagotovljena le za 2/3 (300W modul bi lahko pomikal 200W).

Na levi, Half-cell modul na desni, tradicionalni modul

 

Če namesto tega uporabimo modul s 120 na pol izrezanimi celicami, bosta dve seriji 60 celic vzporedno s tremi obvodnimi diodami.

Na ta način bo senca vplivala, če je celica v senci, le 1/6 modula (torej 300W modul lahko proizvede 250W).

 

 

B) Zmanjšanje uporovnih izgub

Ker je površina v pol razrezanih celicah polovična se tudi proizvedeni tok prepolovi in ​​posledično se izgube zmanjšajo za 1⁄4 (kar je sorazmerno izgub s kvadratom toka).

Poleg tega bo z nižjim tokom, ki kroži v vodilih, temperatura modula nižja, kar bo prispevalo k večji produktivnosti.

C) Manjše možnosti razpok

V celici z manjšo površino bodo mikro razpoke, ki nastanejo sčasoma, imele manjši učinek, fotonapetostni modul pa bo dlje vzdrževal svoje delovanje.

Če to tehnološko inovacijo dopolnimo z uporabo celic z velikim številom 5/6 ali 12 busbarov (imenovanih večžični), se prednosti, opisane v točkah B in C, povečajo.

Tržni delež je bil leta 2020 ocenjen na 35%

S pol-celičnimi moduli se moč poveča od 5 do 15W na modul (odvisno od vrste celice). Ocenjuje se, da bo tržni delež te tehnologije leta 2020 dosegel 35%