S 15. januarjem 2016 je v veljavo prišla Uredba o samooskrbi z električno energijo iz obnovljivih virov energije (KLIK), imenovana tudi NET-METERING.

Sistem net-metering je sistem neto meritve in obračuna električne energije na letnem nivoju. Omogoča postavitev sončne elektrarne do 11 kVA, deluje pa po principu, da česar gospodinjstvo ne uporabi, odda v omrežje, ter nato vzame iz omrežja, ko elektrarna ne proizvaja energije. Ob koncu leta se izračuna razlika med proizvedeno in porabljeno električno energijo in to je tisto, kar uporabnik na koncu poravna.

Hkrati z Uredbo o samooskrbi, je v veljavo prišel tudi Pravilnik o tehničnih zahtevah naprav za samooskrbo z električno energijo iz obnovljivih virov energije (KLIK). V Sloveniji se tako kot edini zakonsko ustrezni razsmernik uporablja razsmernik znamke SolarEdge skupaj z optimizatorji, v poštev pa pridejo tudi mikrorazsmerniki.

V kolikor je vaša sončna elektrarna načrtovana v skladu s sistemom net-meteringa, lahko pridobite nepovratna sredstva za njeno izgradnjo. EKO sklad razpisuje subvencije, ki pokrijejo do 20 % priznanih stroškov, a največ do 180 EUR za 1kVA inštalirane nazivne električne moči naprave. Več o subvencijah si lahko preberete tukaj: KLIK

EKO sklad poleg subvencij ponuja tudi ugoden EKO kredit z obrestno mero trimesečni EURIBOR + 1,3 %, z odplačilno dobo do 10 let. Več o kreditiranju si preberite tukaj: KLIK