15 Apr 2022

Koliko časa traja polnjenje električnega avtomobila?

Koliko časa traja, da se električni avto napolni? To je zagotovo eno glavnih vprašanj in skrbi lastnikov električnih vozil.

Spodaj poskušamo razjasniti, kako in kateri parametri so potrebni, da bi razumeli, koliko časa je potrebno za polnjenje avtomobila iz dneva v dan.

Kateri so bistveni elementi za oceno časa polnjenja?

Nazivna moč polnilne postaje, vodnik kabla, razpoložljivost moči v danem trenutku so bistveni elementi za ocenjevanje polnilnih časov električnega avtomobila, niso pa edini dejavniki.

Upoštevati morate tudi:

  • moč notranjega polnilnika avtomobila (če se polni iz AC postaje);
  • vrsto avtomobilskega polnilnika, bodisi enofaznega ali trifaznega; ta vidik je bolj očiten na primeru: če ima polnilna postaja moč 11 kW (16A trifazni) in avtomobilski polnilnik 7,4 kW (32 A enofazni), bo polnjenje potekalo z najnižjim tokom med obema sistemoma, torej s 16 A enofazni, kar ustreza 3,7 kW.
  • stanje napolnjenosti same baterije; pravzaprav se moč polnjenja, ki jo sprejme avto, zmanjša, ko se baterija polni in segreje.
    To vedenje se razkrije na visokozmogljivih enosmernih polnilnih postajah, da bi ohranili temperaturo notranjih delov pod nadzorom, zlasti baterije, avto postopoma zmanjšuje moč polnjenja.

Čas, ki ga potrebuje avto, da se napolni

V resnici je več kot čas, ki je potreben za popolno polnjenje avtomobila (parameter, ki je vsekakor pomemben na dolgih potovanjih), čas, ki ga potrebuje avtomobil, da napolni dejansko prevožene kilometre iz dneva v dan.