18 Maj 2018

Kaj prinaša nova uredba?

Slovenski fotovoltaični trg se je že dlje časa pripravljal na spremembe. 11.5. so te spremembe dokončno prišle v veljavo, še vedno pa ostaja nekaj nejasnosti, kaj te spremembe v resnici prinašajo. 

11.5. je Direktorat za energetiko sprejel odločitev, da se odslej ne omejuje več moči elektrarne oziroma razsmernika, temveč se omeji največjo navidezno moč, ki je lahko oddana v omrežje prek merilnega mesta. V Uradnem listu je zapisano: “Najavečja navidezna moč, ki je lahko oddana v omrežje prek merilnega mesta , na katerega notranjo inštalacijo stavbe je priključena naprava za samooskrbo, je 11 kVA.”

Kdaj uredba stopi v veljavo?

Uredba začne veljati petnajsti dan po po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, distribucijski operater pa ima na razpolago štiri mesece, da z uredbo uskladi Sistemska obratovalna navodila.

Kaj konkretno pa to pomeni za monterje?

Nova uredba definitivno zahteva določene  spremembe, ki so vezane na distribucijska soglasja, subvencije Ekosklada in seveda na izbor razsmernikov. Sedaj v poštev pridejo tudi razsmerniki za komercialno rabo moči 15 kW in več. Vendar pozor! Paziti je potrebno, da moč oddana v omrežje ne preseže 11 kVA.

Kako lahko omejimo oddano navidezno moč? 

SolarEgde ponuja dva izdelka, s pomočjo katerih lahko spremljamo proizvodnjo in porabo električne energije v vsakem trenutku: SolarEdge števec in tokovnik. Glede na podatke, ki jih produkta ponujata, se na Solardge razsmerniku omeji moč, ki je oddana v omrežje.

Več o uredbi in posledicah, ki jih uredba prinaša, pa bomo spregovorili na srečanju, ki ga organiziramo 7.6. za vse naše partnerje. Pogovarjali se bomo o:

  • Uporabna vrednost spremenjene uredbe
  • Kakšne prilagoditve razsmernikov ponuja SolarEdge?
  • Strma rast fotovoltaike
  • Mennekes odločno vstopa na slovenski trg
  • StorEdge rešitve

Izobraževanje bo v dopoldanskem času in bo trajalo 4 ure – v tem času vas želimo obvestiti o najnovejših trendih na trgu. Na izobraževanje se je potrebno prijaviti (tukaj). Število mest je omejeno, zato s prijavo pohitite.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.