13 Jul 2018

Hranilniki energije: visoko ali nizko napetostne baterije?

Izbira med visokonapetostno in nizkonapetostno baterijo je ta trenutek ena izmed najbolj aktualnih tematik med strokovnjaki iz področja fotovoltaike. 

 

Ali obstaja optimalna konfiguracija? 

Obstajajo tri vrste sistemov:

  • nizkonapetostni sistemi: ~ 48 V
  • visokonapetostni sistemi: ~ 400 V
  • visokonapetostni modularni sistemi: 250-500 V in več

Slednji so sestavljeni iz večih baterijskih vložkov, število le-teh pa je odvisno od želene kapacitete baterije.

 

Moč elektronike 

Pomembno je, da ne ocenimo in izberemo le vrsto baterije, temveč da pri tem upoštevamo celotni sistem; vključno z močjo elektrnike, ki se povezuje z električnim omrežjem ali postavljenim sistemom. Večjo ekonomičnost  in efektivnost lahko namreč dosežemo tako, da povežemo baterijo z DC stranjo fotovoltaičnega razsmernika z uporabo DC/DC pretvornika.

S to konfiguracijo se optimalna napetost akumulatorja začne z 1/3 do 1/4 DC napetosti razsmernika, na ta način dosežemo ekonomičnost zaradi nižjih stroškov instalacije (manjša poraba kabla in stikal).

 

 

Prednosti baterije

Proizvajalci baterijskih sistemov za stanovanjsko uporabo menijo, da je uporaba takšnih celic, ki so lahko uporabljene tudi v druge namene (zlasti v avtomobilski industriji), ugodna. Ker je tudi cena takšnih sisteov precej konkurenčna, so se začeli uporabljati tudi za zmogljivosti v območju 40-60 Ah in napetost 48 V. Visokonapetostni sistemi vsebujejo baterije nižje napetosti (okrog 100 V) in DC/DC pretvornik, ki dvigne napetost do nazivne napetosti.

V primerjavi s to vrsto konfiguracije visokonapetostni modularni sistemi ne potrebujejo dodaatnega pretvornika in lahko zato dosežejo večjo učinkovitost.

 

Standardna konfiguracija baterije in sistem za pretvorbo

Poudariti moramo, da danes standardna baterija za konfiguracijo in sistem za pretvorbo še nista konsolidirana. 48 V baterije imajo namreč gospodarske prednosti, tiste z visoko napetostjo pa imajo potencialno večji donos.

 

Od sedaj naprej lahko baterije najdete tudi v katalogu podjetja Energetik energija. Za več informacij ali naročilo nas kontaktirajte na info@energetik.si ali nas pokličite na 040 687 533.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.