01 Okt 2020

Glavni faktorji razvoja električne mobilnosti

Inovacije, velike naložbe, močna medijska pozornost so elementi, ki ločujejo električno mobilnost v tem zgodovinskem obdobju. To je sektor, ki je še vedno v zgodnji fazi razvoja in vključuje več spremenljivk.

Digitalizacija

Pričakuje se, da bo internet ali nove računalniške tehnologije privedle do bistvenih sprememb v svetu dela, povezanega s prevozom: povezani avtomobili z avtonomno vožnjo, ki bodo izmenjevali elektriko z omrežjem ali med njimi.

 

Ta futurističen scenarij ni tako daleč stran.

Urbanizacija

Po vsem planetu se pojavlja pojav preseljevanja prebivalstva v gosto naseljena mestna središča zaradi številnih storitev, ki so na voljo v velikih mestih.

To pomeni višjo stopnjo onesnaževanja in večje težave pri prevozu. Zato se bodo morala mesta opremiti z novimi sistemi in tehnologijami.

Okoljsko vprašanje

Zmanjšati je treba učinek tople grede in izboljšati energetsko učinkovitost, da se omeji dvig temperature planeta. Cilj Evrope je zmanjšati emisije do leta 2030 v primerjavi z vrednostmi iz leta

1990.

Električne inovacije

Prometni sektor v Evropi najbolj vpliva na skupne emisije toplogrednih plinov (več kot 28% skupnih emisij). Zlasti cestni promet vpliva na 93% celotnega prometa.

 

Pomembno je začeti inovacijski postopek, ki bi ga lahko vodili tako s spodbujanjem nakupa električnih avtomobilov kot z razvojem infrastrukture za polnjenje.

Drugo spodbuja tudi EU, katere cilj je zagotoviti neprekinjeno mobilnost v evropskem merilu in državam članicam nalaga, da omogočijo dostop do polnjenja na preprost in nediskriminatoren način.

Pet stopenj, ki jih je za avtonomno vožnjo določil Zvezni raziskovalni inštitut za promet in mobilnost v Nemčiji, so:

  1. Vožnja s pomočjo: podpora za vožnjo, na primer tempomat ali prilagodljivi tempomat;
  2. Polavtonomno vodilo: asistenčni sistemi, ki zadržujejo avto na voznem pasu (na primer na avtocesti) in na pravi varnostni razdalji;
  3. Visoko avtomatizirana vožnja: avtomobili lahko samostojno vozijo po avtocesti ali na območjih z gostim prometom;
  4. Popolnoma avtomatiziran vodnik: sposoben obvladovati zapletene situacije, ne da bi moral voznik posredovati. Ta nova vrsta stroja je še vedno v poskusni fazi, njegova proizvodnja pa je trenutno omejena na nekaj prototipov;
  5. Avtonomna vožnja: volan in voznik bosta izginila, potniki bodo prevažani samo v avtomobilu, ki je povezan z infrastrukturo in se bodo gibali popolnoma neodvisno.