10 Jul 2020

Električna vozila: perspektiva in vizija

Občutek, ki ga imajo ljudje pri mobilnosti, je res veliko: novice in razprave o električnih vozilih so vse pogostejše.

Vsi vedo za Teslove podvige in da se je začela proizvodnja novega vozila Model 3.Volvo je izjavil, da bodo od leta 2019 vsi njihovi avtomobili imeli električni motor, Volkswagen pa je pred kratkim napovedal 12 milijard dolarjev naložb na Kitajskem v naslednjih sedmih letih v sodelovanju s kitajskim skupnim podjetjem JAC, potem ko je bilo načrtovanih 70 milijard evrov za elektrifikacijo evropskih modelov.

Električna vozila postajajo poceni hitreje, kot smo pričakovali

Na splošno vsi proizvajalci vozil vlagajo milijone evrov, da bi električna vozila postala cenejša hitreje, kot je bilo pričakovano, tudi zato, ker vlade mnogih držav želijo uresničiti konkretne ukrepe proti podnebnim spremembam.

Dekarbonizacija prometa

Dekarbonizacija prometa je evropska prednostna naloga za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov do 60% leta 2050, za zmanjšanje odvisnosti od uvoza fosilnih goriv in za izboljšanje kakovosti zraka.

Predpisi o emisijah, kitajski program

Kitajska je prav tako predstavila celoten obseg pravil o emisijah in dodeljen program v zvezi s proizvodnjo električnih vozil, s čimer je pritiskal na proizvajalce, da jih usmerijo v električna vozila.

Smernice Evropskega parlamenta, nacionalni zakon

Smernice Evropskega parlamenta in nacionalni zakoni zagotavljajo določen in stabilen regulativni okvir, tako za standarde vtičnic za polnilne stolpe kot za upravljanje javnih polnilnih postaj.