14 Sep 2018

Doba litija

Baterijska industrija se močno razvija. Hkrati z njenim razvojem, pa se povečuje in širi tudi pogostnost električnih avtomobilov, stanovanjskih in industrijskih hranilnih sistemov.

Litij-ionska tehnologija: nekatere različice 

Do sedaj najuspešnejša tehnologija litijskega iona v nekaterih različicah – z anodo iz grafita in litijeve oksidne katode Co, Ni ali Mn, z elektrolitom, ki je lahko tekoč ali polimeren, običajno sestavljen iz litijevih soli.

LiFeCo in LiMnCo različici

Različica LiFeCo je zanimiva zaradi manjših stroškov in izjemno varne kemične sestave. Njena možna slabost je v prevodnosti, ki pa se jo z določenimi previdnostnimi ukrepi lahko poveča. Različica LiMnCo pa je dober kompromis med stroški in učinkovitostjo.  Pričakuje se, da bo to v prihodnjih letih najbolj razširjena tehnologija.

Gostota baterije 

Energijska gostota litijskega akumulatorja se vsako leto poveča za 5%. To pomeni, da so baterije vedno lažje in bolj kompaktne.

Cena še nikoli ni bila tako nizka

Danes cena litijevih baterij še dodatno pada zaradi hitre rasti električnih avtomobilov.

Bloombergova študija 

V skladu z Bloombergovo študijo ‘New Energy Finance’ so baterije na trgu dosegle povprečne ocene (študija je vezana na avtomobilsko industrijo) ~210$ / kWh, s 24-odstotnim zmanjšanjem cene v primerjavi z lanskim letom in zmanjšanjem cene za 1/5 v primerjavi z letom 2010.

Če se bo ta trend nadaljeval, lahko ocenimo, da bo leta 2025 cena energije na kWh dosegla 100$, magična številka, ki bo še povečala rast električnih avtomobilov.

 

Litij-ionske baterije lahko najdete tudi v našem katalogu. Za več informacij ali naročilo produktov nas kontaktirajte na info@energetik.si ali nas pokličite na 040 687 533.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.