12 Okt 2018

Anti-PID in anti-LID tehnologija

Prve študije o degradaciji učinkovitosti PV modulov, so se začele v sedemdesetih letih tega stoletja. Šele leta 2000, pa so bili s široko uporabo fotovoltaičnih sistemov odkriti in preučevani tudi vzroki za zgodnje zmanjšanje delovanja modulov.

LID je degradacija, povzročena s svetlobo. To je pojav propadanja zmogljivosti modula, ki vpliva na modul že takoj ob prvi izpostavitvi soncu. Že takoj na začetku se učinkovitost modula zaradi le-te nekoliko zmanjša, nato pa modul ohranja lastne značilnosti znotraj omejitev garancije.

PID pa je pojav potencialno povzročene degradacije zaradi razlike v napetosti med celicami in okvirjem modulov. Električno polje, ki ob tem nastane, void do dveh vrst učinkov:

  1. Pomik natrijevih ionov prisotnih v steklu proti celicam in okvirju
  2. Polarizacija celic

Prvi proces spremeni lastnosti samih celic tako, da se njihova moč precej zmanjša, medtem ko se drugi učinek lahko razveljavi z obrnitvijo polarnosti (npr. ponoči).

 

Kako lahko zmanjšamo PID pojav? 

PID pojav se v PV modulih iz visoko kakovostnega kremenčevega stekla lahko bistveno zmanjša, saj le-ti vsebujejo manjšo koncentracijo natrija, razdalja je tako optimizarana, prav tako tudi EVA plasti (to je material, ki obkroža celice).

 

V kolikor vas zanima kateri moduli so še posebej odporni na PID in LID, nas kontaktirajte na info@energetik.si ali nas pokličite na 040687533.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen.